![]() |
Jajecznica ze szpinakiem i kromka chleba z sałatą i schabem |
Jak wczoraj wspomniałam piekłam ciasteczka. Nigdzie nie mogłam dostać mąki owsianej, a że nie posiadam młynka przez 3 godziny siekałam płatki na prawie mąkę. Wierzcie mi - opłaciło się! Powinnam zrobić podwójną porcję;D
Inspirowałam się przepisem Rocksanki
"Jeżyki"
Zmieniony przeze mnie przepis:składniki:
-100g masła lub margaryny
-140g masy krówkowej
-2 żółtka
-160g płatków owsianych
-4 łyżeczki brązowego cukru
-100g orzeszków ziemnych
-50g orzechów laskowych
-50g nerkowców
-70g migdałów w płatkach
-70g wiórków kokosowych
-260g masy krówkowej
-50g rodzynek (do posypania upieczonych ciastek)
-czekolada do polania (opcjonalnie)
-30g wiórków kokosowych (jeśli polewamy czekoladą, ale nie koniecznie)
-1/3 łyżeczki soli (opcjonalnie, żeby przełamać słodycz masy krówkowej)
W misce miksujemy masło, 140g masy krówkowej, 2 żółtka, zmielone płatki owsiane, drobno posiekane płatki migdałów, 70g wiórków kokosowych i cukier.Masę wkładamy do zamrażalnika na 30minut. W między czasie na patelni rozpuściłam masę krówkową i dodałam wszystkie pozostałe posiekane orzechy i sól. Z zamrażalnika wyjmujemy masę i formujemy z niej kulki, które spłaszczamy i na wierzch kładziemy masę krówkową. Pieczemy przez
12 minut, a po tym czasie przez kolejne 2 minuty w włączonym termoobiegiem. Ostudzone ciastka ewentualnie posypujemy rodzynkami i kokosem, a potem polewamy czekoladą (u mnie gorzka<3).
Smacznego!
Chętnie bym wpadła na takie ciasteczka ;)
OdpowiedzUsuńJa także:)
Usuńi ja! :D
Usuńa jajocznica pyycha <3
Zapraszam:))
UsuńZbieramy się i wpadamy na ciacha! :)
OdpowiedzUsuńo, częstuję się ciasteczkiem! :)
OdpowiedzUsuńO zjadłabym tego jeżyka :D
OdpowiedzUsuńA jajecznicę ze szpinakiem uwielbiam!
mniam! aż sobie narobiłam ochoty na słodkie, BARDZO SŁODKIE, ciasteczka
OdpowiedzUsuńJeżyki... uwielbiam te ciastka! W wersji domowej nie próbowałam;)
OdpowiedzUsuń