![]() |
Jajecznica z papryką i chlebek żytni z szynką i sałatą(nie ma na zdjęciu) |
Domowy razowy chlebek:
składniki:
-miseczka żytniego zakwasu (można wychodować lub dostać od koleżanki - jak ja:P)
-0,5kg mąki żytniej*
-0,5kg mąki pszennej*
-ok.1litry przegotowanej wody
-3łyżeczki soli
-pestki (dodaję dynię i słonecznik)
wykonanie:
Maki wymieszać z pestkami i solą. Dodać zakwas, wodę i długo wyrabiać. Powinno być gęste.
Z otrzymanego ciasta zostawić miseczkę na następny chleb (to będzie nasz zakwas, który będziemy musieli dokarmić kromką upieczonego chleba).
Chleb przełożyć do wysmarowanej olejem keksówki i zostawić na ok.4 godziny.
Piec ok.1godz. 10min. w temperaturze 200/210'C
*zawsze dodaję więcej żytniej i mniej pszennej (dodajcie wg własnego uznania)
![]() |
na zdjęciu chleb wyszedł bardzo jasny (normalnie jest sporo ciemniejszy) |
Pyszne ;3
OdpowiedzUsuńJajecznica z papryką - jeszcze nie jadłam.
Chlebek razowy mniam mniam ... ! <3
Zapraszam ; www.everyday-smart.blogspot.com
Mega dawno nie jadłam jejecznicy!
OdpowiedzUsuńDomowy razowy chleb? - to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuń