środa, 10 kwietnia 2013

7.+ przepis na razowy chleb

Jajecznica z papryką i chlebek żytni z szynką i sałatą(nie ma na zdjęciu)
Dziś miałam skrócone lekcje, bo był jakiś pogrzeb, na który szedł na wf-ista, a polonistka uczestniczyła w obchodach katastrofy smoleńskiej. Szkoda, że muszę na jutro nauczyć się z biologii, ale cieszmy się tym co mamy;)



Domowy razowy chlebek:

składniki:

-miseczka żytniego zakwasu (można wychodować lub dostać od koleżanki - jak ja:P)
-0,5kg mąki żytniej*
-0,5kg mąki pszennej*
-ok.1litry przegotowanej wody
-3łyżeczki soli
-pestki (dodaję dynię i słonecznik)

wykonanie:

Maki wymieszać z pestkami i solą. Dodać zakwas, wodę i długo wyrabiać. Powinno być gęste.
Z otrzymanego ciasta zostawić miseczkę na następny chleb (to będzie nasz zakwas, który będziemy musieli dokarmić kromką upieczonego chleba).
Chleb przełożyć do wysmarowanej olejem keksówki i zostawić na ok.4 godziny.
Piec ok.1godz. 10min. w temperaturze 200/210'C


 *zawsze dodaję więcej żytniej i mniej pszennej (dodajcie wg własnego uznania)

na zdjęciu chleb wyszedł bardzo jasny (normalnie jest sporo ciemniejszy)




3 komentarze:

  1. Pyszne ;3
    Jajecznica z papryką - jeszcze nie jadłam.
    Chlebek razowy mniam mniam ... ! <3
    Zapraszam ; www.everyday-smart.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega dawno nie jadłam jejecznicy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy razowy chleb? - to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń